Women Leadership in an Open Government Ομιλία Αλεξάνδρας Πάλλη

1η Νοεμβρίου 2017

Σήμερα στην εποχή του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πολίτες υπηρεσίες και προϊόντα επικοινωνούν και επικοινωνούνται. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν στις δημόσιες υποθέσεις.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα συνιστά κορυφαίο παράδειγμα για την ανάπτυξη και ευημερία μας. Η οικονομική κρίση είναι η μία όψη των προβλημάτων. Η άλλη είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που μας παρέχονται, προκειμένου να αλλάξουμε ρότα.

Στο πλαίσιο αυτό η Ανοιχτή Διακυβέρνηση έχει τη δυνατότητα αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξασφαλίζει τη διαφάνεια στην κυβερνητική δράση, τη διάχυση της πληροφορίας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή. Και βεβαίως την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες να συμβάλλει στην καινοτομία. Να ενισχύσει τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, την ισονομία. Να αναβαθμίσει τη σχέση του πολίτη με το κράτος, αναπτύσσοντας κουλτούρα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Συνεπώς, έχει χαρακτήρα κοινωνικό και αναπτυξιακό. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νέου παραγωγικού μοντέλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής των πολιτικών της «ανοιχτότητας» είναι το πρόγραμμα Διαύγεια. Σε αυτό δημοσιεύεται κάθε διοικητική πράξη, ενώ τίθενται σε δημόσια διαβούλευση όλα τα σχέδια νόμου, πριν εισέλθουν στη Βουλή για να ψηφιστούν.

Παράλληλα, η χώρα μας μέσα από την παρουσία της στην  Open Government Partnership Initiative συμμετέχει σε πρωτοποριακές μελέτες και συνεργασίες, μέσω ανταλλαγής γνώσης και καλών πρακτικών ανάμεσα σε 70 χώρες - μέλη.

Τέλος με την υπογραφή της Διακήρυξης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη εκείνα που υλοποιούν τις σχετικές πολιτικές και ρυθμίσεις.

Τα σημαντικά αυτά βήματα μαζί με την παροχή ανοικτών δεδομένων των δράσεων του κράτους θα πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω και να ενισχυθούν με νέες δυνατότητες, ρυθμίσεις και εργαλεία.

Απώτερος στόχος να αλλάξει ριζικά η εικόνα και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Δημόσιο, αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Η ανοιχτή διακυβέρνηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην άρση των παραδοσιακών αντιλήψεων για το ρόλο των γυναικών.

Η πρόσβαση στην πληροφορία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να είναι πλέον παρούσες παντού, στην κοινωνική, οικονομική, παραγωγική, επιχειρηματική και πολιτική ζωή των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Έχει τη δυνατότητα, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις να κερδίσει με το σπαθί τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει. Να προβάλει την οντότητα, και την αυθυπαρξία της, κατακτώντας την ισότιμη θέση που της αξίζει.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Η δραστηριότητα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και την αξία και την ηγετικότητα της γυναίκας. Οι γυναίκες του επιχειρείν ξεχωρίζουν γιατί πρωτίστως διαθέτουν ηγετικά προσόντα. Αυτά τις καθιστούν ισχυρές και στιβαρές και στην επιχειρηματική τους λειτουργία, αλλά και στην προσωπική τους υπόσταση.

Με την ηγετική τους παράσταση μπορούν να πείσουν για τις ικανότητές τους. Να εμπνεύσουν. Μπορούν να ενεργοποιήσουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες που συνεργάζονται μαζί τους. Στην ουσία λειτουργούν ως εστίες πολλαπλασιασμού όλων εκείνων των δυνάμεων που επιδιώκουν να έχουν τη δική τους συμβολή και συνδρομή στην ανάπτυξη και ευημερία.

Η πλειονότητα των γυναικών επιχειρηματιών ξεχωρίζουν για τη στρατηγική τους σκέψη, για το βάθος και την ικανότητα διείσδυσης σε όλες τις θεατές και αθέατες πλευρές των ζητημάτων που διαχειρίζονται.

Γυναίκες επιχειρηματίες γίνονται πλέον συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την εδραίωση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Το γυναικείο ένστικτο αποδεικνύεται ισχυρό όπλο για όλες εκείνες που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, διεκδικώντας την ισοτιμία στο πεδίο της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής σφαίρας. Ωστόσο, την ηγετικότητα των γυναικών την απομειώνει η ετεροβαρής σχέση των δύο φύλων που είναι υπαρκτή και έντονη.

Βέβαια με την ενεργό συμμετοχή της γυναίκας σε χώρους που πριν ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, δεν σημαίνει πως εξαλείφθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν. Τα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα δεν έχουν υποχωρήσει πλήρως γι’ αυτό και στο χώρο μας βιώνουμε τις επιφυλάξεις, την καχυποψία και τις παραδοσιακές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών.

Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσβαση των γυναικών στην πληροφορία, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με τη στήριξη των γυναικείων επιχειρήσεων, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την υιοθέτηση καινοτομιών, τα κίνητρα για την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, την ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτησης.

Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά. Μπορούν να κάνουν ακόμη περισσότερα όταν πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις, αμφισβητώντας τα σύνδρομα της φοβικότητας, και πρωτίστως την έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Και στην Ελλάδα και αλλού οι γυναίκες επιχειρηματίες βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής ζωής. Κι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια εύνοια. Η πράξη δείχνει ότι είναι ικανές, αποτελεσματικές, επίμονες, συνεπείς, διορατικές, πεισματάρες και φιλόδοξες.

Είναι γνωστή η ρήση της Margaret Thatcher «….Αν θες να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα. Αν θες να γίνει κάτι ρώτα μια γυναίκα». Αναφέρεται στις γυναίκες πολιτικούς, αλλά πιστεύω ότι αφορά κάθε σημερινή γυναίκα, σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιείται. Και βεβαίως ταιριάζει απόλυτα στις γυναίκες επιχειρηματίες.

Η ανοιχτή διακυβέρνηση συμβάλει στη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας στην παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών, στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα, στην ισονομία στη διαφάνεια κ.λπ.

Ωστόσο, για να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα είναι σημαντικό οι γυναίκες είτε ατομικά είτε μέσω φορέων, να έχουν την πληροφόρηση για τις δυνατότητες και τη σημασία αυτών των ρυθμίσεων, μέσω θεσμικών διαδικασιών δημοσιότητας και διαλόγου.