Η εταιρική βιωσιμότητα μέσα από τον αθλητισμό Με ποιον τρόπο οι συνέργειες καλλιεργούν το ολυμπιακό πνεύμα

Γραφείο Τύπου

Δεν είναι λίγοι όσοι θα αναρωτηθούν για τη σχέση της εταιρικής βιωσιμότητας με τον αθλητισμό έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τα ολυμπιακά ιδεώδη. Ο αθλητισμός όμως μέσα από τα ολυμπιακά ιδεώδη αγγίζει ή τουλάχιστον οφείλει να προσπαθεί να είναι μέρος μιας διαφορετικής κοινωνίας που κοιτά προς το μέλλον με άμυλα και αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ολυμπιακή Ατζέντα 2020+5 που με το σύνθημα ¨άλλαξε ή γίνε η αλλαγή¨ ενέπνευσε ήδη την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 να προσεγγίσει και να κάνει την ολυμπιακή ιδέα περισσότερο συναρπαστική παρά ποτέ. Σήμερα, καθήκον μας είναι να συνδέσουμε τις Ολυμπαικές Αξίες με τις τάσεις που αναδεικνύει η εποχή ως βασικές και αναγκαίες για το μέλλον του πλανήτη. Μιλάμε για τις τάσεις που περιγράφονται από την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020+5 όπως η αλληλεγγύη, η ψηφιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αξιοπιστία και η οικονομική ανθεκτικότητα. Όλες αυτές οι τάσεις συνδέονται μεταξύ τους ξεκάθαρα μέσα από τις αρχές της βιωσιμότητας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια αλληλεγγύη αμφισβητείται περισσότερο παρά ποτέ ενώ η ενότητα και η ειρήνη κινδυνεύουν λόγω της αυξανόμενης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πόλωσης, ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων αυξάνεται και ο σεβασμός, η ενσωμάτωση, η πολυμορφία και η ισότητα διαβρώνονται. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι ζούμε και δρούμε σε έναν κόσμο μη ιδεώδη, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πραγματική διαφορά μέσω της συμβολής μας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσα από τις αξίες του Ολυμπισμού.

Ο αθλητισμός μέσα στις εξελίξεις αυτές καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις όπως για παράδειγμα, οι εναλλακτικές αντιπροσωπευτικές ομάδες αθλητών (σε σχέση με το φύλο ή την δίκαιη και συμπεριληπτική αντιπροσώπευση), την αναθεώρηση εμπορικών και οικονομικών μοντέλων, την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζονται οι αθλητές, σε ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα, το αίτημα διασφάλισης της δέσμευσης και εκπροσώπησης, αλλά και την αναγνώριση ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και ευθυνών.

Οι πόλεις και το περιβάλλον, η ενέργεια, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των Αγώνων, η υποστήριξη των αθλητών και η ψυχική υγεία, η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη, αποτελούν σημαντικά θέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί στρέφουμε την προσοχή μας στο άμεσο μέλλον.

Με στόχο, την επίτευξη θετικών για το κλίμα Ολυμπιακών Αγώνων το αργότερο έως το 2030 και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, σήμερα η κοινότητή του ασχολείται με θέματα όπως η ανάπτυξη της εποπτείας των αλυσίδων εφοδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις κατασκευές ως μέρος της προσέγγισής τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέματα όπως η απαίτηση να μην υπάρχει μόνιμη ολυμπιακή κατασκευή σε θεσμοθετημένη φύση και πολιτιστικές προστατευόμενες περιοχές, η προώθηση της παροχής διαρκών οφελών στις κοινότητες υποδοχής πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η εξασφάλιση ότι θα επιτευχθούν βασικές κληρονομιές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι τα κληροδοτημένα σχέδια, η δομή διακυβέρνησης και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο πλάισιο ενός κύκλου ζωής.

Συζητούμε επίσης θέματα όπως η βελτίωση της παρακολούθησης και της μέτρησης του αντίκτυπου και της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η φιλοσοφία «Μια φορά μια Ολυμπιακή πόλη πάντα μια Ολυμπιακή πόλη»

Σε αναγνώριση της σπουδαιότητας της καλής διακυβέρνησης και διαφάνειας, όπως εκφράζεται στην Ολυμπιακή Ατζέντα 2020+5, η ΔΟΕ στρέφει το βλέμμα σε ενδεδειγμένες πρακτικές στη διαχείριση και διοίκηση λειτουργιών για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σύστησε την πρώτη επιτροπή βιωσιμότητας, ανοίγοντας τη συζήτηση αλλά και τη διαβούλευση με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Ομοσπονδιών, των σωματείων και των παραγόντων του Ελληνικού Αθλητισμού για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (για τους οποίους η  ΕΟΕ έχει δεσμευτεί ως προς τα Ηνωμένα ‘Έθνη και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), η συμβολή του αθλητισμού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αειφορία, μέσω των αθλητών, αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και αθλητικών γεγονότων καθώς και οι τρόποι χρηματοδότησης των αθλητών, των αθλητικών γεγονότων και εγκαταστάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενα τα κριτήρια ESG (environment, social, governance), και τα νέα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνέργειες, τα δίκτυα και οι συνεργασίες μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια αναδεικύονται σε σημαντική παράμετρο. Η συνεργασία με το CSR HELLAS, στο πλαίσιο της πρώτης επιτροπής βιωσιμότητας ανοίγει τον δρόμο για πολύ πιο στοχευμένες πολιτικές και παρεμβάσεις στα θέματα βιωσιμότητας ενώ συνέργειες όπςω αυτή του ΕΒΕΑ και του CSR HELLAS μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας με διαφάνεια και λογοδοσία, δεσμεύσεις που αποδεικνύονται με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα. Η βωσιμότητα δείχνει το δρόμο τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και στις επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να αποτελούν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας των μεγάλων ολυμπαικών γεγονότων.